zondag 13 april 2014

Doden, gewonden en veel onrust in oblast Donetsk

Nadat in de ochtend in Sloviansk een Oekraïense militair werd gedood en vijf gewond raakten, behouden pro-Russische activisten nog altijd het politiebureau en het regionale hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst bezet. Een separatist zou eveneens zijn gedood. Het is onduidelijk waar dat is geweest, want in de stad zelf was van de inzet van militairen niets te merken. De separatisten in de stad worden beschermd door een duizendtal sympathisanten. Wie de stad in wil, wordt tegengehouden door bomen over de weg en brandende autobanden.

In de stad Donetsk hebben pro-Russische activisten nog altijd het provinciehuis bezet en het districtsgebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Rond de gebouwen is het stil, er is weinig politie op de baan. Pogingen om medewerkers van gouverneur Serhei Taroeta te vragen naar de situatie liepen op niets uit.

In Marioepol, de op een na grootste stad van de provincie, zouden enkele honderden activisten bezit hebben genomen van het stadhuis, zo meldt Novosti Donbassa op basis van informatie van ooggetuigen. De bezetting werd in gang gezet tijdens een pro-Russische demonstratie.

Volgens de regionale nieuwssite Novost.dn.ua zouden zich zelfs duizend separatisten in het gebouw bevinden. Inmiddels is de Oekraïense vlag weggehaald en vervangen door de vlaggen van Rusland en de vorige week uitgeroepen Donetsk-republiek. Voor het gebouw is een enorme barricade opgericht. De politie hield zich gedeisd, terwijl vrouwen voor de ingang gingen staan.

In de stad Jenakievo is het ook onrustig. Hier werd het stadhuis eveneens bezet. De burgemeester weigerde aan een verslaggever van de Kyiv Post te zeggen aan welke kant hij staat. Bovenop het stadhuis wappert de vlag van de Donetsk-republiek. In Kramatorsk, waar zaterdagmiddag werd geschoten, houden de separatisten het stadhuis en het vliegveld bij de stad bezet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: