donderdag 3 april 2014

'Doden betogers onder directe leiding Janoekovitsj'

Het doodschieten van betogers door scherpschutters had plaats onder ''de directe leiding'' van de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken vanmorgen gezegd tijdens een persconferentie, waarbij ook de nieuwe procureur-generaal en die van het ministerie en de staatsveiligheidsdienst SBU aanwezig waren. Eerder vandaag was al bekend geworden dat twaalf leden van de Berkoet zijn opgepakt voor het doden van betogers in Kiev en dat er meer arrestaties op handen zijn.

Volgens directeur Valentin Nalivatsjenko van de SBU waren er in het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst steeds Russen aanwezig waarvan nog altijd niet duidelijk is wie ze waren en wat ze daar deden. Hij veronderstelt dat het medewerkers waren van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. ''We hebben goede aanwijzingen dat zij betrokken waren bij het maken van de plannen en de uitvoering daarvan om de betogers met geweld uiteen te jagen.''

Nalivatsjenko zei graag een antwoord uit Rusland te willen hebben op de vraag wat 26 medewerkers van de FSB op 20 december deden op een schietterrein van de SBU. Halverwege januari waren zes Russen aanwezig in het hoofdkwartier van de SBU. Wat deden ze daar?"

Op donderdag 20 februari, een van de bloedigste dagen in de recente historie van Oekraïne, zouden er vliegtuigen vanuit de Russische stad Tsjkalovsk naar Kiev zijn gevlogen met aan boord 5.100 kilogram aan explosieven van Russisch fabricaat en andere materialen. Nalivatsjenko zei er niet bij waarvoor de explosieven bedoeld waren.

Niet alleen de Berkoet, maar ook de Alfa-groep van de SBU was betrokken bij de moordpartij in regeringskwartier van Kiev. Volgens Nalivatsjenko zijn zij afgereisd naar de Krim, waardoor het moeilijk wordt ze te ondervragen en te arresteren.


Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: