maandag 21 april 2014

Betoging pro-Oekraïne in Loehansk uiteen geslagen

Een betoging van voorstanders van een ongedeeld Oekraïne in de oostelijke stad Loehansk is vanmiddag bruut uiteen geslagen door pro-Russische activisten. Die sloegen met knuppels in op de betogers en scholden hen uit voor 'fascisten' en 'verraders'. De politie was ver in de minderheid en niet in staat om de betogers te beschermen. De pro-Oekraïense betogers werden tot in de omliggende straten achterna bezeten. Er zouden veel gewonden zijn, meldt tv-zender Kanal 5.

In de noordoostelijke stad Charkiv gingen enkele honderden pro-Russische betogers de straat op. Ze kozen, toen de meeste betogers al weer huiswaarts waren, bij handopsteken hun eigen 'volksgouverneur', de blogger Volodimir Varshavski.

Twee dagen geleden werd de journalist Kostjantin Dolgov gearresteerd. Hij is een van de aanvoerders van de separatistische beweging in Charkiv en runt de pro-Russische website Glagol. Waarnemers in Kiev veronderstellen dat Dolgov's arrestatie een tactische zet is om grotere demonstraties te voorkomen in de op een na grootste stad van Oekraïne.

Bronnen: Western Information Center, Kyiv Post

Geen opmerkingen: