donderdag 10 april 2014

Artsen Maidan: er vielen 780 doden in en rond Kiev

Artsen die de afgelopen maanden als vrijwilligers voor de Maidan-organisatie hebben gewerkt gaan er van uit dat de gevechten op en rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev in totaal 780 mensenlevens hebben geëist. Daarbij zijn inbegrepen de inmiddels 105 doden als gevolg van de schietpartijen in februari.

''Maar er zijn circa 300 mensen verdwenen uit ziekenhuizen. Ze werden weggehaald en hun lichamen zijn verbrand in crematoria. Er wordt naar ze gezocht, maar ze zijn onvindbaar. Ook waren er 200 gewonden op de vierde verdieping van het Huis van de Vakbond toen daar brand uitbrak. Ze konden niet verplaatst worden, sommigen waren blind geworden en anderen hadden hersenletsel opgelopen - ze zijn levend verbrand. Hun lichamen werden weggebracht in zwarte VW-bussen zonder kentekenplaten en niemand weet waar naartoe'', aldus arts Anastasia Polisjoek vandaag tijdens een persconferentie.

Onder de 780 doden bevinden zich ook 20 politiemensen, agenten van de Berkoet en van speciale eenheden. Ook zijn de mensen meegeteld die dood zijn gevonden in de bossen rond de hoofdstad. Velen daarvan zijn door de politie niet erkend als betogers van Maidan en dus niet meegeteld. De artsen van Maidan zagen zeker de helft van alle doden met eigen ogen, zodat ze zeker zijn van hun zaak dat de autoriteiten met opzet het aantal slachtoffers laag heeft ingeschat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: